home / artikels / 
Bouchotmosseltjes in groene curry

Bouchotmosseltjes in groene curry | Recept

Bouchotmossels: de kleine juweeltjes uit Noord-Frankrijk. In seizoen tussen mei en half november. Hier krijg je niet genoeg van! Zorg voor een mandje lekker brood om het sausje op te dippen of een kom geurige basmatirijst als je de mosseltjes als hoofdgerecht serveert.

(Ingrediëntenlijst onderaan.)

Recept

Zet de mosselen een half uurtje in een grote kom met ruim koud water en een flinke lepel fijn zeezout om onzuiverheden te doen loskomen.

Maak ondertussen de groene currysaus. Doe hiervoor de jalapeño, het citroengras, de look, de galanga en de gember in de blender en mix samen met 2 eetlepels water en 2 eetlepels olie tot een smeuïge massa. Voeg zout, peper, komijn en kurkuma toe en indien nodig wat extra water of olie.

Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en schep hierin de gemixte massa, samen met de kaffir limoenblaadjes.

Bak al roerend gedurende ongeveer 5 minuten tot alle aroma’s vrijkomen. Voeg nu langzaam de kokosmelk toe, meng goed en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de curry zachtjes wat inkoken. Controleer op smaak.

Spoel nu de mosseltjes grondig onder koud stromend water en verwijder eventuele baarden en pokken.

Zet een grote kookpot op het vuur en bedek de bodem met de fijngehakte selder en ui. Plaats hierbovenop de mosseltjes en voeg vervolgens de groene currysaus toe. Plaats het deksel op de kom en kook de mosseltjes gedurende ongeveer

5 minuten op middelhoog vuur. Schud een paar keer op en controleer of alle schelpen open zijn. Kook indien nodig nog een paar minuten langer. Giet het limoensap en de vissaus bij de mossels en schud nogmaals op.

Schep de mosseltjes in een diepe kom en garneer met limoenpartjes, de korianderblaadjes en de rode peperringetjes.

Eindig met de limoenrasp.

Tips & tricks

Maak meer van de groene kruidenpasta en bewaar die in kleine potjes in de diepvries voor een volgende gelegenheid.

Met deze currysaus kan je alle kanten op: gebruik hem als basis voor een vis- of groentencurry. Saus in een pannetje op het vuur, vis en/of groenten toevoegen, even onder deksel laten garen en klaar!

Ingrediëntenlijst

Voor 4 personen

Voor de mosseltjes
1 kg bouchots
1 stengel groene selder met blad, gewassen
en fijngehakt
1 kleine ui, fijngehakt
200 g groene currysaus (zie hieronder)
sap van 1 limoen
1 el vissaus

Voor de groene currysaus
4 groene jalapeñopepertjes, zaadjes verwijderd
en grofgehakt
3 stengels citroengras, het houterige deel
verwijderd en grofgehakt
4 teentjes look, grofgehakt
50 g verse galanga*, grofgehakt
50 g verse gember, geschild en grofgehakt
1 el fijn zout
1 el gemalen zwarte peper
1 tl gemalen komijn
½ tl kurkumapoeder
plantaardige olie
400 ml kokosmelk
8 blaadjes kaffirlimoen, bij voorkeur de
diepgevroren

Ter garnering
1 lente-ui, in schuine schijfjes gesneden
een handjevol korianderblaadjes
Rasp van 1 limoen
1 limoen, in 8 partjes gesneden
1 rood pepertje, kroontje en zaadlijsten
verwijderd en in ringetjes gesneden

* online in de toko

SHARE - De eigenzinnige wereldkeuken van Hilde Stekelorum

Wil u meer van dit type recepten ontdekken, dan vindt u zeker uw ding in het nieuwe kookboek: SHARE – de eigenzinnige wereldkeuken van Hilde Stekelorum.

Verkrijgbaar via deze link: www.boite.rocks/share

 

Hilde Stekelorum groeide op in een warm gezin op het West-Vlaamse platteland. Vader en moeder maakten graag tijd voor een gezellig etentje in het betere restaurant en zouden op die manier onbewust het professionele pad voor dochter Hilde uittekenen. Op jonge leeftijd zag zij voor zichzelf een toekomst als kok weggelegd. Toch zou het nog een hele tijd duren voor de droom werkelijkheid werd. In die tijd bood een opleiding aan een hotelschool voor een meisje weinig perspectief. Een diploma van vertaler-tolk stond voor meer zekerheid. En dus studeerde Hilde in Gent en ging daarna bij verschillende bedrijven aan de slag.

De culinaire droom werd echter nooit opgeborgen. Hilde neemt in 2004 het dorpscafé van Alveringem over en serveert er…  tapas. Al snel wordt de zaak omgedoopt tot Tapa-Tapa en de tapaskaart wordt er in de wijde omgeving bijzonder gesmaakt. Chef Hilde Stekelorum verfijnt haar stijl door diverse opleidingen te volgen en in 2008 verhuist de zaak naar een groter pand. Nog eens een kleine tien jaar later openen Hilde en haar man Bernard restaurant Boîte in Sint-Idesbald. Haar signatuur heeft ondertussen zijn definitieve vorm gekregen. Ze serveert in de drukbeklante zaak een eigenzinnige wereldkeuken met het accent op kruiden, specerijen en groenten.  Haar recepten zijn hoogst origineel en nodigen uit om zelf aan de slag te gaan.