Overslaan en naar de inhoud gaan
ZEEVUUR | SEAFIRE
21 september 2020

ZEEVUUR is de titel van het boek van Willem Hiele.

In 2017 bekroonde de restaurantgids Gault&Millau Willem Hiele nog met ontdekking van het jaar. In 2019 mochten Willem en Shannah de ‘Restaurant Philosophy award’ van dezelfde gids in ontvangst nemen. Het is ondertussen een publiek geheim dat Willem Hiele samen met slechts 3 andere Belgen opgenomen wordt in de World’s 50 best. Daarnaast ligt ook zijn boek ZEEVUUR op tafel. 

 

 

Tussen mijn vragen door zijn Shannah en Willem sapjes aan het voorproeven, op zoek naar voldoende diepgang en de juiste balans in frisheid. Willem draagt zijn boek op aan zijn familie, één van spekvissers, IJslandvaarders en keutelboeren, zo zegt hij.  Zelf is hij de achtste generatie. Sinds zijn 15de krabbelde Hiele notitieboekjes vol met emoties, hersenspinsels, tekeningen en poëzie maar vooral liefdesverklaringen opgedragen aan haring, patat, rode kool en makreel. Het resultaat is geen kookboek met afgemeten hoeveelheden, maar een aanstekelijke inspiratiebom voor iedereen die van koken houdt. De verwoording van zijn denken, de “Willemhiezering” vaak met pittige quotes.

Willem en Shannah vormden het ouderlijke vissershuis in de Belgische polders om tot een echt belevingsrestaurant. De authentieke Noordzee keuken van Willem is een groot avontuur gebaseerd op smaken, geuren en ervaringen die hem als kind reeds intrigeerden en waarmee hij voortdurend experimenteert.  Vuur, water en lokale producten zijn elementair. Hij streeft ernaar om gerechten eigen te maken door te zoeken naar oplossingen.

 

 

Het onmogelijke is wat Willem het meest interessant vindt. Muziek, kunst, film en literatuur zijn daarbij vaak onuitputtelijke bronnen van inspiratie. Willem belandde ooit als straf van zijn vader in een bakkerij. Het nachtwerk beviel hem en hij raakte gepassioneerd. Op de vraag hoe je van bakker naar top Chef evolueert, antwoordt Willem dat iedereen in staat is om technieken aan te leren en die perfect uit te voeren. Dit vraagt uiteraard tijd en onderzoek.

 

 

Momenteel genieten Shannah en Willem van de verdiende erkenning die ze krijgen. Het maakt Willem vooral blij te kunnen bij dragen om Koksijde culinair op de kaart te plaatsen. Aan het einde van zijn Latijn, is hij nog niet. In de toekomst wil hij nog meer inzetten op gezonde voeding, zijn eigen tuin nog uitbreiden. Op zoek naar de juiste ongemanipuleerde “oer” zaden, samenwerken met de landbouwers en de gemeente om proefvelden en databanken aan te leggen. ‘Oh ja bijenkasten wil ik nog plaatsen’ vertelt Willem.

Zeevuur is een uitgave van KANNIBAAL met prachtige foto’s van Pieter D’Hoop en originele recepten van Willem Hiele.

Vanaf 22 oktober serveert Willem het menu Seafire WILD, dit is een combinatie van vis en wild. De plaatsen voor oktober, november en december zijn reeds volzet. Reservaties voor januari, februari en maart zijn mogelijk vanaf 15/12/21 18u.

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.