Overslaan en naar de inhoud gaan
NORTHSEACHEFS. Recepten uit liefde voor de Noordzee
25 maart 2024

NorthSeaChefs zetten zich in om Belgische vis, vooral bijvangst en minder bekende soorten door Belgische vissers gevangen, te promoten. Het doel is de overbevissing van bepaalde vissoorten tegen te gaan en alternatieven te bieden.

Ondertussen werken meer dan 80 Chefs mee als onderzoeksteam aan het opstellen van technische fiches, aan het uitwerken van creatieve recepten en workshops in alle Belgische hotelscholen. NorthSeaChefs wil  andere chefs, hobbykoks, studenten en consumenten aanmoedigen om op verantwoorde wijze om te gaan met deze respectvol gevangen vis en bijvangst.  Ga zelf aan de slag met één van de vele NorthSeaChef recepten.

 

1. Hondshaai rillette met duinasperges

Een recept van chef Maarten Bouckaert van restaurant Castor.

Passie, visie en ambitie. Dat typeert Maarten, voormalig souschef bij Hof van Cleve, waar hij verantwoordelijk was voor alle externe zaken zoals boeken, njam!-programma’s en recepturen. Sinds enkele jaren staat Maarten achter de potten in zijn eigen restaurant ‘Castor’ in Waregem. Kiezen voor Noordzeevis ligt volledig in het verlengde van zijn stijl. ‘Waarom zou je in hemelsnaam kiezen voor vis die van ver komt en vaak duurder is, terwijl er hier zoveel lekkers is.’

Ontdek hier het recept en ga zelf aan de slag.

 

2. Pieterman met zeegroente

Een recept van chef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus.

Als kleinzoon van een visser en chef van een restaurant met ‘zicht op zee’ zou je verwachten dat vis een voorname rol speelt in de keuken van Bart. Dat is ook zo, maar zijn palet is toch veel breder. Vlees of vis, maakt niet uit voor deze ‘selfmade man’. Wat telt is de kwaliteit van het product en het seizoen. Hij houdt niet van ‘prutsen’ en kiest steeds vaker voor minder in het bord.

Ontdek hier het recept en ga zelf aan de slag.

 

3. Zeebarbeel met scharrelei en handgepelde garnalen

Een recept van chef Rudi Van Beylen van Salons Hof ten Damme.

In het gerestaureerde 17de-eeuwse landhuis leidt chef Rudi Van Beylen zijn gasten gastronomische hoogtes in. Diners voor grote groepen alsof je met zijn tweeën gastronomisch tafelt. Dat is het handelsmerk van zijn kwalitatieve keuken. In combinatie met het unieke gebouw en de warme ontvangst vormt dat een fantastische ervaring. Samen met Filip Claeys is Rudi ook de stuwende kracht achter NorthSeaChefs. Met onbekende en onbeminde vis, gevangen door onze Belgische vissers, tovert hij de meest verfijnde gerechten op tafel.

Ontdek hier het recept en ga zelf aan de slag.

 

4. Gebrande rog met Oostendse oester, algen en verjus

Een recept van chef Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten.

Zuiver, puur en met de productkwaliteit voorop. Dat zijn de culinaire speerpunten van Chef Glenn Verhasselt. Zijn keuken brengt een selectie van de beste seizoensproducten in hun puurste vorm, met een hedendaagse twist. Vanuit de open keuken dirigeert de chef een jong team, gedreven door respect en passie. Die passie voor het culinaire heeft Glenn al van jongs af aan. Daarom koos hij voor een opleiding aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde en werkervaringen in toprestaurants in binnen- en buitenland. Glenn absorbeerde, creëerde, transformeerde en legde zo de basis voor zijn eigen kookstijl. Die stijl werd en wordt door de culinaire kenners gewaardeerd.

Ontdek hier het recept en ga zelf aan de slag.

 

5. Céviche van rode poon met duindoornbes

Een recept van chef Ivan Puystiens, freelance chef en hospitality consultant.

Ivan, geboren in Nieuwpoort en opgegroeid in de schaduw van de vismijn. Dit verklaart zijn liefde voor Noordzeevis. In zijn keuken primeert smaak. De kookkunst vertrekt van topgrondstoffen in combinatie met zo weinig mogelijk bereidingen. De regel is eenvoudig, als een bereiding geen meerwaarde creëert, wordt deze niet toegepast.

Ontdek hier het recept en ga zelf aan de slag.

 

Laat deze recepten van toonaangevende chefs een inspiratie zijn en maak het jezelf makkelijk om aan de slag te gaan. Binnenkort vind je nog meer recepten om onze website. Volg ons op sociale media om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe recepten.

Koop en eet meer lokaal gevangen vis. Zonder dat het u moeite kost, draagt u perfect bij tot het evenwicht in onze zeeën.

 

“We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten.”

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.