Overslaan en naar de inhoud gaan
ANTARCTICA | De mysterieuze schoonheid van de poolgebieden
21 januari 2024
Antartica Nordic Travel

Blauwe ijsrotsen die oprijzen uit een kraakheldere zee, magisch witte landschappen voor zover het oog kan zien, een oorverdovende stilte die slechts doorbroken wordt door het geluid van enkele zeehonden in de verte,… dat is de desolate schoonheid van de poolgebieden.

 

Het witte continent Antarctica spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding, maar ook op de arctische eilanden bij de Noordpool beleef je het ultieme avontuur. Voor wie droomt van een expeditie naar de meest mysterieuze en ongerepte gebieden ter wereld, zijn Spitsbergen, Groenland en Antarctica het neusje van de zalm.

 

 

Een verlaten wereld

Eén ding dat alle poolgebieden met elkaar gemeen hebben, is een enorm lage bevolkingsgraad. Antarctica spant de kroon. Het is het enige continent waar geen permanente bewoners leven. Hier voel je je dus niet enkel alleen op de wereld, je bent het ook echt! Ook Spitsbergen is met een bevolking van zo’n 2500 inwoners een uitzonderlijke plek waar rust en imposante landschappen primeren. Omringd door een ijzige wildernis van eindeloze sneeuwvlakten, gletsjers en ijsbergen ervaar je hier een ongekend gevoel van vrijheid.

 

 

Een schat aan wildlife

Dankzij de afgelegen locatie van de poolgebieden kan niet alleen de natuur, maar ook het unieke wildlife er floreren. Zeehonden, zeevogels, dolfijnen en walvissen vind je in elk van de poolgebieden, maar enkele bijzondere soorten spot je enkel aan de Noord-of Zuidpool. Zo staat Antarctica bekend om haar talrijke pinguïnkolonies. In Spitsbergen speur je dan weer de ijsschotsen af naar de koning van het noorden: de ijsbeer! Ook aan land kan je hier enkele diersoorten spotten zoals rendieren en poolvossen. Eén ding is zeker:of je nu noord-of zuidwaarts reist, deze dieren van dichtbij in hun natuurlijke omgeving zien, laat een onuitwisbare indruk na.

 

 

 

 

Oog in oog met de Inuit

Niet alle poolgebieden zijn even onbewoond. Groenland mag dan wel voor 80% met ijs bedekt zijn, op de plekken waar het ijs plaats maakt voor groene valleien, vind je de nederzettingen van de Inuit. Een kennismaking met deze originele bewoners en hun authentieke levenswijze is een onvergetelijke ervaring. Toch blijft Groenland in de eerste plaats een ongerept stukje natuur. Wanneer je de kleine dorpjes verlaat, bevind je je al snel opnieuw in de wildernis waar fjorden, gletsjers en ijsbergen het landschap domineren.

 

 

Zelf de poolgebieden verkennen doe je vanop een exploratieschip. De experten aan boord zorgen ervoor dat je op de meest bijzondere plekken komt, zodat je met een rugzak vol verhalen weer huiswaarts keert.

Heb je ook interesse in een reis naar het Hoge Noorden? Gespecialiseerde reisorganisatie Nordic is dé referentievoor reizen naar Scandinavië. Zij helpen je graag met jouw reisplannen zodat jij enkel maar hoeft te genieten.

Voor meer info: www.nordic.be

 

Tekst: Nordic
Foto’s: Mike Louagie

 

 

 

 

 

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.