Overslaan en naar de inhoud gaan
EEN WIJNDOMEIN IN ZUID-AFRIKA… HOE EEN DROOM REALITEIT WERD.
2 oktober 2022

Als je het koppel Joris en Natalie van wijndomein Almenkerk in wijntermen zou mogen omschrijven, denk je meteen aan sprankelend, dynamisch, vol smaak, mooi in balans. 

Het begon als een ‘practical joke’ van vader Joep (voor velen gekend als ‘Joep van De Mikke, Oostduinkerke) tijdens een reis langs de wijnroute in Zuid-Afrika. Ze werden allen verliefd op de prachtige regio en Joep opperde ‘Moesten we nu eens een winefarm kopen’. Hij zei er al heel snel bij : maar jullie baten wel uit hé.

 

Let’s start our dream!

Toen zoon Joris vele jaren later afstudeerde aan de universiteit, werd dit met de nodige toeters en bellen gevierd. Tijdens het dessert hief vader Joep het glas om zijn zoon te lauweren en de monden vielen open toen hij de speech eindigde met : ‘Wanneer kopen we nu een winefarm ? Let’s start our dream !’

 

Voor de toen nog heel jonge Joris en Natalie was dat het startschot van wat nu het prachtige resultaat is; het wijndomein Almenkerk in de Elgin-vallei.

Deze regio in de Western Cape van Zuid-Afrika staat gekend voor een koeler klimaat, exact wat zij wilden omdat hun druiven zo een langere tijd hebben om te rijpen en ze het type wijn geven die zij willen maken : frisse minerale wijnen.  Het was een lange zoektocht om het ideale domein te vinden.

Joris kreeg ondertussen het wijnmaken onder de knie door een 4-jarige opleiding aan de Stellenbosch University te volgen, Natalie ging werken in o.a. de toerismesector en werd zwanger van hun eerste kindje.

 

Jutland

In 2008 realiseerden ze hun droom door ‘Jutland’ te kopen dat eigenlijk een … appelboomgaard was. Ze beschikken nu over 105 ha grond waarvan 15 ha wijngaarden in productie, 15 ha beschermd natuurgebied en 17 ha appels (Royal Gala, Golden Delicious, Granny Smith & Pink Lady) en Packham Triumph peren. Hier maken ze o.a. heerlijk appelsap van voor verschillende buitenlandse klanten.

Grondstudies gaven aan dat het domein 7 verschillende grondtypes had, ideaal dus om verschillende wijnen te maken. Ze produceren nu sauvignon blanc, chardonnay, viognier, merlot,  cabernet sauvignon, cabernet franc en mourvèdre.

 

Het wijndomein bestaat uit een fermentatiegedeelte waar de wijn wordt gemaakt, een rijpingsgedeelte waar de wijn in vaten wordt gerijpt, twee opslagmagazijnen en een prachtige ontvangstruimte in een huiselijke sfeer.

Joep overleed spijtig genoeg in 2021. Hij wordt hard gemist als mentor maar gelukkig hebben ze mama Vontje nog die hen met goeie raad regelmatig bijstaat.

In 2009, bottelden ze hun eerste sauvignon blanc op 4000 flessen. Deze wijn werd bekroond met een Gouden Medaille tijdens het Concours Mondial in Brussel en kreeg vier sterren in The Platter-gids.

De rest is geschiedenis. Aan u nu om een fles van Almenkerk te kraken en te genieten van deze prachtige wijn !

Voor meer info : www.almenkerk.co.za

Tekst : Maya Strobbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.