Overslaan en naar de inhoud gaan
Lichtgevende golven? Wat is zeevonk en wanneer kan je het zien?
17 juni 2022

Lichtgevende golven? Het kan zomaar tijdens een zomerse avondwandeling aan de Belgische kust. Dit prachtige natuurfenomeen wordt veroorzaakt door een organisme genaamd ‘zeevonk’. Zeevonk wordt soms vergeleken met het Noorderlicht en laat zich niet makkelijk ontdekken. Wij helpen je zoeken.

Wat is zeevonk?

Wandel je op een warme zomeravond op het strand en zie je de schuimkoppen van de golven magisch blauw of groen oplichten? Dan is dit onbedoelde lichtspektakel het werk van een eencellige alg: de zeevonk. Zeevonk, oftewel Noctiluca scintillans, is piepklein en zie je niet met het blote oog. Hij lijkt op een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje dat overdag een zalmroze kleur heeft. Wanneer zeevonken in grote groep samentroepen, zie je ze drijven op het water. Overdag geeft dit geen speciaal effect. Maar in het duister licht de zeevonk op om vijanden af te schrikken. Door een chemische reactie straalt de zeevonk dan blauw licht uit wanneer het water beweegt. Zo verandert de zeevonk onze kustlijn ’s nachts in een fantastisch lichtspektakel.

Hoe kan je zeevonk spotten aan de Belgische kust?

Je zal dit natuurfenomeen niet elke nacht kunnen bewonderen, want de omstandigheden moeten meezitten. Het Belgische weer is de bepalende factor. Je hebt het meeste kans om zeevonk te zien wanneer het enkele dagen heel warm is, de zee rustig is en er een zwak maanlicht schijnt. Aan de Belgische kust is de kans het grootst net voor de zomer, maar je kan zeevonk zien van mei tot augustus.

Ga vooral op zoek in ondiep en kalm water. Zeevonken lichten op wanneer het water beweegt. Verstoren jouw voeten een plas zeewater of zorgen de golven voor beweging, dan schieten de moleculen in actie en geven ze blauwe of groene vonken. Ook zwemmen kan dit effect veroorzaken.

Zakt de temperatuur enkele graden of wordt de zee wat ruwer, dan vlucht de zeevonk terug naar dieper water. Een aantal lentedagen met maxima rond 25 °C en weinig wind zijn dus ideaal om tijdens een avondwandeling op zoek te gaan naar zeevonk.

Heb jij zeevonk gespot aan de Belgische kust? Deel het met ons!

Heb jij de zeevonk kunnen vastleggen in een mooie foto of een leuk filmpje? Laat het ons weten en deel het met ons via mail (info@mustvisits.eu), Instagram (@mustvisits_magazine) of Facebook (@mustvisits.eu). Veel succes met de zoektocht!

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.