Overslaan en naar de inhoud gaan
Het verschil tussen Cognac & Armagnac
8 oktober 2019

Wat is verschil tussen Cognac & Armagnac?

We hebben het ons allemaal al eens afgevraagd: wat is nu eigenlijk het verschil tussen Armagnac en Cognac? Het zijn beide Brandy’s, wat een verzamelnaam is voor gedistilleerde witte wijnen. Armagnac bestaat ondertussen ongeveer 700 jaar, en een dikke 200 jaar langer dan Cognac.

 

 

Verschillende regio’s

In vogelvlucht zijn beide regio’s maar een paar honderd kilometer van elkaar verwijderd maar toch zijn het 2 verschillende persoonlijkheden, met een eigen uniek karakter.

Cognac wordt gemaakt in Cognac (departement Charente & Charente-Maritime) terwijl Armagnac gemaakt wordt in Côtes de Gascogne (departement Gers). Ze gebruiken wel beiden als belangrijkste druivenrassen Ugni blanc, Folle blanche, Colombard, Baco en Plant de Graisse.

 

 

Het productieproces

Armagnac wordt eenmaal gedistilleerd in tegenstelling tot cognac die 2 maal gedistilleerd wordt bij een lagere temperatuur en een hoger alcoholpercentage heeft. Distilleren – in de volksmond ‘stoken’ genoemd -betekent dat door de wijn te verwarmen je de alcoholdamp en water scheidt. Als de damp afkoelt wordt het een vloeibare drank met een hoog alcoholpercentage. Na het stoken heeft Cognac een alcoholpercentage van 70% en Armagnac 55%.

Cognac levert grote volumes en wordt grotendeels geëxporteerd. Ongeveer 10 % grote huizen hebben bijna 70 % van de totale cognacproductie in handen. Armagnac wordt meer artisanaal gemaakt, bijna de helft van de productie wordt in Frankrijk geconsumeerd.

Een ander belangrijk verschil is dat Cognac minimum 2 jaarmoet rijpen en Armagnac minimum 1 jaar. 

 

 

Château du Tariquet

Onze favoriete Armagnac wordt gemaakt bij Château du Tariquet, al sinds 1912 in handen van de familie Grassa, en met meer dan 1200 hectare toch een begrip in de Gascogne! Velen kennen dit domein van hun frisse, witte wijnen. Hoewel de productie van de Armagnac er kleiner is dan die van witte wijn (9 miljoen flessen witte wijnen tegenover 140.000 flessen Armagnac) is er toch een belangrijke overeenkomst: de typische frisheid en finesse.  De wijnen waar de Armagnac van gemaakt wordt hebben wat meer zuren en wat minder suikers. 

Armagnac wordt trouwens enkel tussen eind oktober en eind maart gemaakt. Na het distilleren is het resultaat een blank distillaat van 55 %, dat rijpt de eerste jaren op nieuwe vaten, vervolgens op oudere vaten. 

Dat uit onderzoek aan de universiteit van Bordeaux blijkt dat een kleine dagelijkse dosis Armagnac de kans op hart-en vaatziekten vermindert, is mooi meegenomen. Mensen uit de Gascogne zouden minstens 5 jaar ouder worden dan de rest van de Fransen. 

Alle redenen dus om uzelf een flesje cadeau te doen!

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.