Overslaan en naar de inhoud gaan
Een pils gemaakt van zeewater!
14 april 2020

Toen Jezus 6 kruiken gevuld met water veranderde in wijn, was dat een echt mirakel. Maar voor mijn part, doet brouwmeester Thorsten Kelm het op het cruiseschip AïdaStella ook niet slecht. Hij brouwt er van zilt zeewater een lekkere pils.

 

 

Pils gemaakt op cruiseschip Aïda

Op de nieuwste schepen van de Duitse cruisemaatschappij Aïda, zijn zowaar echte bierbrouwerijen geïnstalleerd; met een heuse brouwmeester die tijdens de rondvaart, op basis van zeewater, het eigen huisbier brouwt. Ik heb afspraak op de Aïda Stella met Thorsten Kelm. Terwijl we in de Perzische Golf, van Oman naar Dubai varen is hij al druk in de weer met zijn voorbereidingen. Heel diep onderaan in de buik van het schip, wordt continue zuiver zeewater opgepompt. De hitte van de 3 enorme scheepmotoren wordt gebruikt, om het zoute water te ontzilten d.m.v. een complex proces van omgekeerde osmose. Maar door de destillatie gaan ook de mineralen uit het water verloren die zijn wel heel essentieel bij het bier brouwen. Het zijn immers die partikels, die in het ganse proces de dragers van de smaak worden. Daarom wordt ook een klein deel ‘landwater’ toegevoegd en gemengd. Eén brouwketel kan ongeveer 500liter aan en het hele brouwproces neemt ongeveer 6 uur in beslag. Er kunnen dus meerdere brouwsels per dag gemaakt worden. ‘In weze is er geen verschil met brouwen aan land’ zegt Thorsten. ‘Het principe is identiek. Zelf bij ruw weer brouw ik ook. Enkel de fermentatie zal dan iets trager gaan. Meer beweging, heb ik al gemerkt, geeft een langzamere fermentatie. Het water zelf geeft geen proefbaar verschil, omdat ik steeds van een distillaat vertrek. Of ik nu zeewater gebruik uit de Caraïben of de Indische Oceaan, niemand zal dat merken.’

 

 

 

Ultramoderne brouwinstallatie

Er wordt gebrouwd onder licentie van het biermerk Hövels, waar Thorsten ook zijn opleiding kreeg. De koperkleurige brouwketels staan opgesteld naast de tapinstallatie. Maar dat blijkt, zoals in de meeste hedendaagse brouwerijen, meer voor de show te zijn. De cruisende gasten krijgen de ultramoderne, volledig computergestuurde installatie en de lagertanks met een capaciteit van 13 000 liter niet te zien. Voor veel consumenten gaat brouwen immers nog steeds niet verder dan het ambachtelijk roeren in een koperen brouwketel. Die mystiek willen ze hier blijkbaar ook zo behouden.

Tijd om eens te proeven. Er wordt een ruime selectie van bieren in alle bars en restaurants van het schip geserveerd, maar het  ‘huisgemaakte’ wordt enkel hier getapt, op dek 10, in een echte Duitse bierstube, geserveerd met typische brasseriegerechten. Op het krijtbord aan de muur worden steeds de 3 klassiekers aangeboden. De Hövels Original is amberkleurig, karaktervol en kruidig. De Aïda Zwickel, heel hoppig en ongefilterd. Het Weissbier is een typisch troebel seizoenbier. Daarnaast brouwt Thorsten ook elke cruise nog een verrassingsbier.

 

 

Welk Belgisch bier drink je het liefst?

Snel voor hij terug naar de brouwketel moet, nog een laatste vraag:’ Welk Belgisch bier drink je het liefst?’ ‘Ik ben een echte liefhebber van Geuze met al zijn mogelijke fruitvarianten, zoals een echte oude Kriek.  Helaas is het productieproces, zo uniek, dat het niet mogelijk is om het hier aan boord te maken.

Een spontane gisting zou niet bijzonder geapprecieerd worden door de kapitein…

 

 

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.