Overslaan en naar de inhoud gaan
COSTA RICA | Het land van Pura Vida en adembenemende natuur
16 september 2023
Volcano Arenal Costa Rica

Costa Rica is een tropische parel in het hart van Midden-Amerika die voor natuurliefhebbers als bestemming niet mag ontbreken. Hier leiden alle wegen naar prachtige watervallen, mistige kratermeren en verlaten stranden met de jungle op de achtergrond.

Het wordt wel eens het land van de eeuwige lente genoemd omwille van zijn prachtige natuur. Wie naar Costa Rica reist, zal heel snel ervaren wat “Pura Vida” inhoudt. De altijd gastvrije en vriendelijke ticos en ticas (Costa Ricanen) getuigen van een levensvreugde en een bijna vanzelfsprekende ‘savoir-vivre’. Het begrip ‘Pura Vida’ betekent zoveel als ‘geniet, haal alles uit het leven en leef in het moment’. Het is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de “No Worries” uitspraak die je veel in Australië hoort, maar dan kan je Pura Vida nog breder inzetten. Zo wordt het ook gebruikt als begroeting, als afscheid, als uitdrukking van verbazing of verwondering, als welkom, als ‘alles is in orde’ of om te beschrijven dat iets de moeite waard is,…

Costa Rica is synoniem voor ecologie. De uitgestrektheid van de natuur, de prachtige en vaak kleurrijke fauna en flora, samen met de vredige en hartelijke atmosfeer, zorgen er voor dat het landeen onvergetelijke indruk nalaat. De bestemming is rijk aan nationale parken en vulkanen. De beroemde Poasvulkaan behoort met een kraterdiameter van ruim een kilometer tot de meest imposante. La Fortuna is een magnifiek gebied dat vooral bekend staat om de actieve vulkaan Arenal, ooit één van de meest actieve ter wereld. Uit de vulkaan komen bijna dagelijks fascinerende rookwolken.

 

 

Een van de meest geliefde dieren van Costa Rica is de luiaard. Dit bijzondere dier boeit ons met zijn tederheid en opmerkelijk trage gedrag.Het klimaat, de bescherming, de beschikbaarheid van voedsel en de afwezigheid van roofdieren maken de regio van La Fortuna tot een bevoorrecht domein en een verbazingwekkende natuurlijke oase voor deze dieren die je tijdens een begeleide wandeling met een natuurgids kan zien.

In het nationaal park Tortuguero kan je getuige zijn van zeeschildpadden die na het nesten en het leggen van de eieren hun weg terug zoeken naar zee, een indrukwekkend natuurspektakel. Een boottocht langs de kanalen van Tortuguero is dan ook een unieke ervaring, waarbij je heel wat wildlife kan spotten.

 

 

Een tocht met een natuurgids langs de hangende bruggen en de paden van de Mistico Arenal Hanging Bridges mag ook niet ontbreken. Ook Monteverde is een unieke plek, tijdens je reis door Costa Rica. Binnen het nevelwoud zijn tot wel 400 vogelsoorten geïdentificeerd, waaronder de schitterende Quetzal, en daarnaast is dit ook de habitat van 490 soorten vlinders, 100 zoogdieren, 2500 planten en 200 varens. Monteverde en Santa Elena bieden een brede waaier aan mogelijkheden voor logeren en dineren.

Het Manuel Antonio Nationaal Park is één van de meest populaire in het land dankzij de grote verscheidenheid aan fauna en flora. Zo is het bijvoorbeeld de thuisbasis van 3 van de 4 bestaande apensoorten in Costa Rica. Je kan er luiaards, vogels en reptielen observeren, maar ook orchideeën, vlinders en tropische bomen bewonderen, en natuurlijk ook genieten van de prachtige stranden. Soms heb je de kans om bultruggen en grienden te zien tijdens een walvisspottour vanaf Manuel Antonio.

 

 

Een aanrader is ook het Tenorio Volcano National Park in het mooie Guanacaste, dat gezegend is met een landschap van vlaktes en droge kusten van januari tot april, een regio die tijdens het regenseizoen zeer weelderig kan worden. Niet alleen de vulkaan, maar ook de magische Rio Celeste waterval is een bezoek waard. Een legende gaf de rivier haar naam (Rio Celeste betekent ‘lichtblauwe rivier’).

Een andere mooie regio is San Gerardo de Dota. Deze vormt een ecologische niche waar de briljante quetzal zijn thuisbasis heeft. De schoonheid van het hooglandlandschap biedt de unieke kans om de geluiden en geheimen van het tropische nevelwoud te ervaren en de wonderen van de Costa Ricaanse ecologie te ontdekken.

 

 

Voor avonturiers valt er ook heel wat te beleven. Zo kan je er raften, snorkelen, kajakken, surfen, abseilen bij één van de vele watervallen … of waarom niet zip-linen of een canopytour door de jungle!

Op zoek naar rust? Met twee kusten omgeven door weelderige jungle, staat Costa Rica ook bekend om haar mooie stranden. Het Cahuita National Park, gelegen nabij Puerto Viejo, is met zijn prachtige witte stranden, zijn ongerepte jungle en de overvloed aan flora en fauna één van de bijzondere parken in Costa Rica.

Naar accommodatie toe kunnen we jullie heel wat pareltjes aanbieden op unieke locaties, want ook om jezelf te herbronnen heeft Costa Rica alles in huis. Zo verbleven we tijdens onze recente prospectie in een bijzondere en afgelegen luxueuze lodge, een klein stukje verscholen paradijs in de Golfo Dulce, een elegante oase met eindeloze mogelijkheden voor de perfecte balans tussen ontspanning en avontuur.

Als reisorganisator voor wie duurzaamheid belangrijk is, promoten we dan ook bijzonder graag deze ecologische bestemming. Costa Rica kan het hele jaar door bezocht worden. Het droge seizoen is van december tot en met april. Maar ook in het regenseizoen heeft Costa Rica heel wat te bieden!

 

Tekst: AD Yindi Travel

 

Wil je graag deze parel ontdekken? Dan ben je bij Yindi Travel aan het juiste adres voor een reisvoorstel op maat. Costa Rica heeft heel wat mogelijkheden in petto, zo zijn er ook nog heel wat andere regio’s en activiteiten die Yindi Travel kan aanraden. 

Deze bestemming wordt aangeboden als self-drive, volledige rondreis met privégids, of in groepsreis (in internationaal gezelschap).

Contacteer Yindi Travel: info@yinditravel.com
Meer inspiratie op: www.yinditravel.com

 

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.