Overslaan en naar de inhoud gaan
CHOC YOU!
1 november 2019

Mmmh…, krak…, het krokante fijne laagje chocolade begeeft het en ruimt plaats voor een hemels luchtig schuim dat doet uitkijken naar de verrukkelijke praliné die zich stilletjes vermengt met een boterzoet knapperig koekje. Deze schuimzoen is een echt smaakbommetje, een ware Choc You beleving die smaakt naar meer! Stephan Destrooper weet hoe te bekoren!

 

 

Maar wat is precies het verhaal achter dit lekkernij?

Stephan Destrooper, kleinzoon van de alom bekende koekjesfabrikant Jules Destrooper, en tevens ook banketbakker in Sint-Idesbald, vertegenwoordigde in 2010 de West-Vlaamse bakkersgilde in het televisieprogramma ‘De beste bakker’. Tijdens een van de vele proeven, bereidde Stephan een ambachtelijke chocozoen waaraan industriële melocakes een puntje konden zuigen. De jury was zodanig lovend over het resultaat dat de kijkers bij de bakkerij stonden aan te schuiven om ze te kopen. In die periode gingen ze zeer vlot over de toonbank, wel 1000 per week.

Dit cijfer kende echter een terugval (naar 400) na afloop van het programma. Tot op zekere dag een vertegenwoordiger met de vraag kwam aandraven of hij die lekkere chocozoenen aan de man mocht brengen in de betere ambachtelijke bakkerijen. En zo ging de bal aan het rollen. Als geboren ondernemer die van aanpakken weet, kocht Stephan een kleine machine aan die de productie in een eerste fase kon helpen opdrijven tot 2000 per week. Ondertussen is het uitgegroeid tot een bedrijfje dat zich op het industrieterrein van Veurne bevindt. Hier worden gemiddeld 10 000 stuks per week gemaakt en tegen 2020 wil Stephan deze productie verdubbeld zien: 20 000 per week of 1 000 000 op jaarbasis. De heerlijke Choc You schuimzoen is niet alleen in verschillende smaken te verkrijgen bij de bakkers maar ook in de delicatessenrayon van grootwarenhuizen.

 

 

Wat brengt de toekomst?

De blik van Stephan is altijd naar de toekomst gericht. Plannen bij de vleet. Tegen 2025 wil hij graag in elke wereldstad met zijn chocozoenen aanwezig zijn; bv. in de betere winkelstraten met klassevolle ambachtelijke winkels die verbonden zijn met exclusieve chocoladezaken. Hiervoor zou hij eerst op verschillende plaatsen kleine fabriekjes moeten neerzetten.

 

 

Maar gaat deze zoete verwennerij niet in tegen alle principes van de ambachtelijke bakker? Het antwoord van Stephan is volmondig neen! De maatschappij evolueert en je moet met de stroom mee. Als zelfstandige bakker kan je de oorlog verklaren aan de grootwarenhuizen; wat een beetje gelijkenissen vertoont met het verhaal van Don Quichot die tegen de windmolens vocht. Of je kan er een alliantie mee aangaan. Stephan koos doelbewust voor de laatste optie: hij brengt goede ambachtelijke producten naar de supermarkt. Naast de Choc you schuimzoen, is er het ouderwets desembrood verkocht onder de naam Gentiel en de ontbijtproducten onder de noemer Granola en Co.

Geen reden tot paniek! De bakkerij in Sint-Idesbald, een ware vitrine onnoemelijk veel lekkers, blijft zeker bestaan. Want volgens Stephan Destrooper is de geur van versgebakken brood en zoetigheden voor de klanten die de zaak binnenstappen, een beleving op zich. En daar gaat het toch allemaal om; niet?

 

 

Over ons

Must Visits is al 31 edities lang een begrip in de streek. Een stijlvol magazine vol lifestylenieuws, informatie en tips voor elke levensgenieter met goede smaak.