Belgische wijnen ?
Laat ons even héél erg chauvinistisch zijn, want dàt mag !
Maak kennis met Joyce van Rennes (42) , the lady of the (wine) house. Een van de zeldzame vrouwelijke wijnmakers die ons land rijk is. Een boeiende dame, getrouwd met Stefan Kékkö, en mama van Julia & Gabriel.
Wijnen van topkwaliteit
Jaap van Rennes, de vader van Joyce, had genoeg van het drukke bedrijfsleven toen hij op zijn 56ste toch nog een nieuwe uitdaging in zijn leven wilde. Die uitdaging vond hij toen het kasteel van Genoels-Elderen, de kleinste deelgemeente van Riemst in Limburg, kocht. De start van een nieuwe avontuur.
Vader van Rennes wist zeker dat hij hier geen amateuristische wijn wilde maken, maar dat het wijnen van topkwaliteit zouden worden. In 1990 ging de aanplant van start. Anno 2017 produceert het wijnlandgoed, intussen 22 hectaren groot, 120 000 flessen per jaar.
Maar we spitsen ons toe op Joyce, op haar verhaal. Of zij het evident vond als vrouw te kiezen om wijnmaakster te worden.
‘Ik heb vier jaar oenologie gestudeerd aan de wijn-universiteit Suze-la-Rousse in de regio Rhône-Alpes. We waren toen met amper 7 meisjes op 800 studenten ! Het was best opbotsen tegen alle vooroordelen, maar we stonden ons mannetje (lacht)! Nu zijn er al heel wat meer dames. Maar eerlijk gezegd leer je op school enkel de basis. Ik leerde er alles over de theorie en de laboratoria, maar door mijn stage te doen bij wijnboeren – in mijn geval in de Champagnestreek en in de Bourgogne – leerde ik het vak past echt kennen.’
Perfecte ondergrond voor chardonnay en pinot noir
Mensen associëren België vaak niet als wijnland. Wat maakt dat ook wij hier uitstekende wijnen kunnen produceren? Hoe zijn jullie daaraan begonnen?
Wij hebben eerst analyse van de grond laten maken. De ondergrond is mergel en de bovengrond leem, dus bleek dat we een perfecte grond hadden om wijn op te verbouwen. Je kunt de bodem vergelijken met die in Meursault in de Bourgogne, maar daar zit er kalksteen in. Voor chardonnay en pinot noir hebben wij de perfecte ondergrond. In combinatie met het heuvelige landschap en de mooie hellingen in onze streek wisten we het zeker : hier zijn alle ingrediënten verenigd om goed te kunnen starten.
In het begin zat er niemand op ons te wachten
Hoe waren de beginjaren? Waren de Belgen ogenblikkelijk klaar om wijn van eigen bodem te drinken? Zijn Belgen evenzeer doordrongen van chauvinisme als de Fransen?
Dat hadden wij in het begin ook gedacht en verwacht : de Belgen zullen trots zijn op wijnen uit eigen land en de wijn zal zichzelf verkopen. De realiteit was ontluisterend : er zat niemand op ons te wachten. Het was alsof er een soort drempelvrees bestond en iedereen had zoveel vooroordelen. Toen steeds meer en meer collega’s in eigen land wijnbouw startten, ging de bal ineens aan het rollen èn kwamen we ook meer aan bod in de media. Momenteel zijn we zelfs zowat gestopt met export omdat we anders in eigen land continu geconfronteerd worden met voorraadtekorten. Dat willen we graag vermijden
Intussen beschikken jullie over een behoorlijk volwassen assortiment !
Ja, we maken drie verschillende soorten witte wijn, één soort rode en drie mousserende wijnen. Vanuit marketingstandpunt werken we met verschillende kleuren omdat we merkten dat mensen die langs kwamen niet meer wisten wat ze dronken, maar wel makkelijk een kleur onthielden. Onze chardonnay’s hebben alle drie een andere stijl. Zo is de chardonnay BLANC een frisse, zuivere witte wijn van jonge aanplant. Chardonnay BLAUW komt van oudere wijngaarden , is voller van smaak en heeft een langere afdronk. De derde chardonnay hebben we GOUD genoemd. Die rust ongeveer een jaar op houten vaten. In onze kelder rusten ongeveer 72.000 flessen.
Decor voor opnames serie Zuidflank
Jullie prachtige kasteel en wijngaarden waren ook het decor voor de prestigieuze VTM-serie Zuidflank. Hebben deze opnames jullie een boost gegeven ?
Voor ons was het een vereiste dat het wijnverhaal volledig klopte. Ik heb het script helemaal doornomen en gekeken of alles correct was. Met meer dan 1 100 000 kijkers was het een opportuniteit om het grote publiek te laten kennismaken met ons domein en werd de drempel opeens heel laag om een wijndomein te gaan bezoeken. Ons domein ontvangt jaarlijks ongeveer 20.000 bezoekers. Met een gids kun je een wandeling doen door het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en de dertiende-eeuwse wijnkelders.
Zin om zelf eens te proeven en beleven? Breng eens een bezoekje aan het domein ! Wijnkasteel Genoels-Elderen, Kasteelstraat 9 3770 Riemst. Meer info ? info@wijnkasteel.com of 012/ 39 13 49 – Van maandag tot zaterdag geopend van 9-18u. Aanvangsuur rondleidingen : tussen 9-16u (op afspraak). www.wijnkasteel.com