home / artikels / 
Sicilia

Sicilia | Un tresoro di cultura

Wie aan winterzon denkt, hoeft niet per se een verre exotische bestemming te kiezen. Ooit al eens Sicilië overwogen? Het grootste eiland van de Middellandse Zee, gelegen op slechts 140 km ten noordoosten van Tunesië, biedt het hele jaar door een heerlijk zonovergoten klimaat.

Diverse invloeden

Misschien denk je nu: “Weer Italië?” Maar dan vergis je je. Sicilië is een wereld op zich en absoluut niet te vergelijken met een standaard Italiaanse ervaring. Door de eeuwen heen hebben talloze beschavingen gestreden om dit strategisch gelegen eiland. Grieken, Romeinen, Carthagers, Arabieren en zelfs Normandiërs hebben hun sporen achtergelaten. Deze rijke geschiedenis heeft geleid tot een unieke cultuur, die overal op het eiland voelbaar is, van de adembenemende architectuur tot het overweldigende aantal UNESCO-werelderfgoed locaties.

Op rondreis

Sicilië is een schatkist vol bezienswaardigheden en gevarieerde landschappen die vragen om ontdekt te worden. Het zou echt zonde zijn om je vakantie op één plek door te brengen. Een rondreis van twee weken lijkt dan ook de perfecte manier om het eiland in al zijn facetten te ervaren. Begin je avontuur in Palermo en eindig in Catania, met een huurauto om in je eigen tempo het eiland te verkennen. Hoewel de wegen soms wat hobbelig kunnen zijn, worden die uitdagingen telkens beloond met adembenemende plekken en uitzichten.

Unieke cultuur

De diverse culturele invloeden komen tot uiting in de talloze indrukwekkende bouwwerken die Sicilië rijk is. Bewonder de goed bewaarde tempels in de Vallei van Agrigento, laat je betoveren door het Griekse theater van Taormina dat op majestueuze wijze uitkijkt over de Etna, en ontdek de Normandische kathedralen van Cefalù en Palermo. De barokke pracht van Noto, Modica en Ragusa Ibla, met hun imposante paleizen en kerken, zal je versteld doen staan. Slenter door de kleurrijke straatjes en geniet van de levendige pleintjes, omgeven door uitnodigende restaurantjes en elegante boulevards. In het oude centrum van Ortigia vind je in de smalle steegjes op elke hoek een nieuwe verrassing. Zelfs de bergdorpjes zoals Erice, met hun middeleeuwse charme, brengen je terug in de tijd.

Waar je ook kijkt, Sicilië blijft je verrassen met haar culturele rijkdom. Overal voel je de drang om elk detail op foto vast te leggen, om de magie van het moment te bewaren.

Het hoogtepunt in alle opzichten van de reis is de Etna-vulkaan die met z’n 3300m de oostkust van het eiland domineert. Je kan er spectaculaire excursies maken met een gids in jeeps, en in de winter zelfs op de hogere delen skiën.

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken, even gevarieerd als de culturen die hun stempel op het eiland hebben gedrukt, is een feest voor de zintuigen. Boek een ‘foodtour’ en proef de lokale specialiteiten zoals zwaardvis met kappertjes, Marsala-dessertwijn, de verfrissende ‘cassata siciliana’ en de zoete ‘cannoli’. Mis ook de bruisende marktjes niet, ontdek de paradijselijke baaien die ideaal zijn om te duiken, en geniet van de ruige berglandschappen en omliggende eilanden.

I Banchi

In het barokke Ragusa Ibla zijn Chef Ciccio Sultano en Gabriella Cicero de drijvende kracht achter 2 iconische restaurants. I Banchi, gevestigd in een oude synagoge, herbergt een bakkerij, delicatessewinkel en restaurant in een sfeervolle, overwelfde kelder met antieke details en moderne kunstwerken.

Chef Marco Corallo, voormalig souschef bij Duomo, brengt Siciliaanse recepten en tradities tot leven, terwijl Gabriella zorgt voor een warme ontvangst en een verfijnde wijnselectie.

Duomo

Duomo, met twee Michelin-sterren, biedt onder leiding van Chef Sultano een meesterlijke ‘haute cuisine’ in een prachtig gerestaureerd appartement met uitzicht op de Duomo van Ibla.

Deze locatie, beroemd van de film ‘Divorce Italian Style’, combineert Siciliaanse traditie en innovatie en staat in de top 50 ontdekkingen ter wereld.

Elegante eenvoud en ruwe charme

Sicilië biedt zo veel om te zien en te beleven dat het moeilijk is om alles in één bezoek te bevatten. De elegante eenvoud en tegelijkertijd ruwe charme van dit eiland weten zelfs de meest doorgewinterde reiziger te betoveren, die misschien van plan was slechts één keer te gaan, maar uiteindelijk niet kan wachten om terug te keren.

Auteur:

JR