Wijnfantasieën

Je hebt sauvignon mensen en je hebt chardonnay mensen. Je hebt merlot mensen en je hebt shiraz mensen.  Ik weet het, het is nogal kort door de bocht om mensen zo in een hokje te steken maar mijn brein houdt ervan spelletjes te spelen bij het moment dat iemand binnenkomt om wijn te kopen tot het moment dat hij zijn wijnkeuze zal meedelen.

De 10 seconden dat we instinctief elkaar onbewust screenen is deel van het verkoopsgesprek. Doen we dat allemaal niet vaak? Mensen beoordelen bij een allereerste indruk? En toch klopt het vaak. De lieve vrouw die zachtjes meedeelt dat ze op zoek is naar een wijn om ‘s avonds op het gemak te drinken in de zetel na een lange werkdag? Deze dame zie ik voor me in elegante zachte kleuren gekleed, discreet opgemaakt.

Deze vrouw zal een genre merlot appreciëren, houdt niet van krachtige tannines , wil niet nog jaren wachten tot de wijn op dronk is. En als het toch wat een meer exotische naam mag hebben? Dan misschien een carmenère.  Of wat met de - precies uit een boekje van Boss afkomstige - man in een op maat gemaakt kostuum die met de nodige flair vraagt welke Grand Cru’s we in assortiment hebben? Dan beginnen we niet te freewheelen over onze laatste ontdekkingen uit Libanon of Bulgarije. Dan gaat mijn verkoopsmodus over in een eerder klassieke Bourgogne of Bordeaux-wijn.

En wat is het heerlijk om zo iemand te kunnen overtuigen deze jarenlange risicoloze manier van wijn kiezen om te buigen in al eens wat speciaals. Louter en alleen door hem te laten proeven en hem te laten overweldigen door smaken die hem tot nu toe onbekend waren. Laat ons zeggen: hem mee te nemen in het Alice in Wonderland van de wijnen. Want natuurlijk klinkt het beter om een wijn met een alom klinkendenaam op tafel te zetten als je bezoek hebt , maar er is niks heerlijkers mensen te betoveren met smaken waarvan ze een paar seconden geleden het bestaan niet af wisten.

Want wat is wijn? Druivensap dat omgezet wordt in wijn. Ja, zeker en vast.  Maar het is vooral stilstaan, dromen, absorberen, luisteren naar de taal van de wijn, hem laten ademen en aan het woord laten, er bewust mee omgaan. En vooral delen. Wijn alleen drinken, ik doe het niet. Lijkt me eenzaam. Pas wanneer de fles opengaat in het bijzijn van andere mensen ontstaat de magie.

Gezondheid!

Maya

Comments are closed.