Brouwerij De Halve Maan

Al 6 generaties lang – sinds 1856 – maakt de familie van Xavier Vanneste bier. aanvankelijk, een troebel bier van hoge gisting met een zurige smaak, en vandaag gekend en geprezen voor zijn Brugse Zot & Straffe Hendrik.

Ze haalden onlangs het wereldnieuws met hun ondergrondse bierpijplijn, want geef toe: het spreekt tot de verbeelding, zo’n een ondergrondse pijplijn van 3,2 km. Het bouwproject van de pijplijn ging tot soms meer dan 30 meter diepte, helemaal van aan de brouwerij in de Brugse binnenstad tot aan de vestiging op industrieterrein Waggelwater. De reden? Het vervoer met tankwagens kon worden afgebouwd. Dit betekent dus veel minder zware vrachtwagens in de binnenstad, en meteen ook een verdere verbetering van de leefbaarheid rond de brouwerij.

Belgischer kan dus niet, en voor ons meteen alle reden om enkele vragen te stellen aan  Xavier Vanneste, CEO van brouwerij De Halve maan.

Jullie bier stroomt nu een jaar onder Brugge. Hoe kan je het laatste jaar evalueren? 

De kwaliteit van het bier blijft voor ons uiteraard top of mind. Alle zorgen die er waren rond microbiologie, het schoonmaken, verstoppen, lekken van de pijplijn: al deze problemen zijn uitgebleven. Integendeel!

Na tientallen testen – sensorisch, analytisch en via proefpanels – kwamen we tot de conclusie dat de smaak langer goed blijft door minder zuurstof in het bier. Zuurstof is voor ons onmisbaar, maar bij de bereiding van bier willen we echter zuurstof zo veel mogelijk vermijden.

Naast dus nog een betere kwaliteit van het bier heeft het ons natuurlijk ook een unieke reclame opgebracht.  Ook het feit dat een stuk van onze pijplijn betaald werd door crowdfunding, bracht ons meermaals in het nieuws. Er waren meer dan 500 investeerders, samen goed voor € 400.000 op een totaalkost van 4 miljoen Euro.

Het is voor ons een uitdaging dat de mensen de pijplijn ook effectief moeten associëren met ons bier. Want ze kennen het verhaal wel, maar weten niet per definitie dat het om ons bier gaat. Dat zullen we o.a. doen door op onze nieuwe glazen een afbeelding van de pijplijn te zetten.

We kennen jullie vooral van de bieren Brugse Zot, en Straffe Hendrik.  Het kan niet anders of jullie innoveren ook continu. Welke bieren moeten we ook zeker eens proeven ?

We zijn fier op ‘Straffe Hendrik‘ Wild,’een bier dat gebrouwen wordt met wilde gisten. Het bier wordt hergist met 'Brettanomyces'-gist, wat zorgt voor aparte, fruitige aroma's. Ook onze ‘Quadrupel’ moet je zeker eens proberen. Voor wie houdt van een stevig, donkerbruin bier met krachtige, volle smaak zal dit zeker kunnen appreciëren !

Buitenlanders associëren België als hèt bierland.  Hoe is dit historisch zo gegroeid?

Historisch waren er 3 belts: de beer-belt, de wine-belt en de Wodka-belt zorgde voor vooral productie en consumptie in Scandinavië, Rusland, Polen. Dan had je de wine-belt die zuidelijk ligt van zowel de beer- als Wodka-belt met landen als Portugal, Spanje, Griekenland, Hongarije,...

De beer-belt omvatte o.a. landen als Nederland, Duitsland, UK, Ierland en uiteraard ook België.  Het zijn alle landen waar men meer gerst kweekte en waar dus ook meer bier werd gedronken, al was het toen eerder pilsbier, lagerbier. België is trouwens een van de enige landen waar naast pilsbier ook heel veel sterkere bieren geproduceerd en massaal gedronken worden. Als ik aan een buitenlander vertel dat mijn lichtste bier 6° is en mijn zwaarste 11°, dan zijn ze zwaar onder de indruk. Je moet immers weten dat de gemiddelde wereldburger bier drinkt van 4 à 5°. In België hebben een paar oude bierstijlen overleefd door de abdijen, door familiale brouwerijen die de tradities hebben behouden. Aan het begin van de 20ste eeuw telde België immers zo’n 3 000 brouwerijen die ieder hun eigen bier brouwden. We zijn ook een land dat innoveert in zijn bierstijlen en dat maakt ons heel erg aantrekkelijk als bierland. Een andere theorie zou zijn dat door de Wet Vandevelde begin 20 ste eeuw die sterke dranken verbood er een cultuur zou ontstaan zijn van  waardere bieren als oplossing.

Jullie profileren zich als het Brugse stadsbier, dus moeten we niet bang zijn dat jullie de productie naar een ander land zullen overbrengen zoals we vaak zien bij bedrijven die snel groeien ?

Ik kan me inbeelden dat andere brouwers er anders over denken, maar wij zijn hier heel principieel in: Brugs bier wordt gebrouwen in Brugge. Net zoals Champagne uit de  Champagne moet komen en Trappistenbier in een abdij gebrouwen wordt. Ik ben 3 jaar voorzitter geweest van de Belgian Family Brewers, een organisatie die 22 familiale brouwerijen vertegenwoordigt. Wij hebben een label gemaakt dat voor de consument duidelijk maakt dat onze bieren in België worden gebrouwen. Er is zodanig veel Belgisch bier of Belgian style beer dat we vinden dat consument mag weten of het bier dat hij drinkt effectief in een familiale brouwerij werd gebrouwen.

Herkomst moet duidelijk zijn, net als bij wijn.  Meer en meer zie je in de gastronomie  naast wijnarrangementen ook dat er bierarrangementen bij de menu worden aangeboden.

Waarom zie je dat nu pas meer en meer? 

Het is een trage evolutie. Bier werd bijvoorbeeld vroeger vooral gedronken door arbeiders op het einde van een werkdag. Het was eerder wijn die bij de gegoede bevolking werd gedronken. Nu begint het meer en meer zijn weg te vinden in de gastronomie.

Je ziet het ook aan de glazen, daar wordt ook de nodige aandacht aan besteed. Ook het feit dat tv-koks meer en meer bier gebruiken in hun gerechten of als begeleider van hun gerechten, maakt dat er inderdaad een evolutie is dat de gemiddelde Belg een goed glas bier bij zijn maaltijd kan appreciëren. Beer & food-pairing begint steeds meer door te breken. Bieren hebben net als wijn veel smaakcomponenten en variëteiten. Zeker in combinatie met kazen winnen bieren met een grote voorsprong. Witbier past perfect bij mosselen, terwijl donkere bieren goed tot uiting komen bij vleesgerechten en fruitbieren ideaal zijn bij desserts.”

We zouden er dorst van krijgen! Wie interesse heeft kan de brouwerij dagelijks bezoeken. Er worden doorlopend rondleidingen georganiseerd in het Nederlands, Frans en Engels en dit tussen 11 en 16u. Check even de site voor meer info: www.halvemaan.be

Interview by Maya Strobbe

No Comments Yet.

leave your reply