Betoverende Bubbels

Geen enkele wijn spreekt zo tot de  verbeelding als Champagne . Met de feesten in het vooruitzicht zal wellicht iedereen  deze godendrank in huis halen, dus geven wij u graag deze tips mee.

Doorheen de jaren hebben we bij Ambrosius een strenge selectie gemaakt door enkel voor huizen te kiezen die  door de vakpers unaniem tot de top 10 van de wereld  worden gerekend. De laatste jaren steeg de kwaliteit van Champagne enorm, mede onder de druk van Cava en Prosecco. Sommige Champagnes worden net als topwijnen uit de Bourgogne, echt gezocht en gegeerd.

Champagne produceert verschillende stijlen, van heel droog en mineraal tot zacht en fruitig, van licht tot heel krachtig, van jong tot oud… , door de gebruikte druivenrassen, het doseren en de rijping  bepaald.

De meeste Champagnes zijn samengesteld op basis van Chardonnay de enige witte  druif in de blend, die  zorgt voor frisse en minerale toetsen, en de twee rode druivenrassen, Pinot Noir voor de kracht en Pinot Meunier voor de fruitigheid. De Speciale cuvées worden vaak met één enkel druivensoort gemaakt. Enkel Chardonnay, Blanc de Blancs, of enkel blauwe druiven Blanc de Noir genoemd. Voor een champagne van goede kwaliteit is 3 jaar rijping gangbaar. Meestal worden verschillende oogstjaren gebruikt om zo een constante gemiddelde kwaliteit aan te houden. In uitzonderlijk goede jaren wordt enkel de wijn van dat jaar gebotteld als millésimé Champagne.

Ook Brut Nature, Extra brut, Brut en demi-sec  verwijzen naar een stijl, en worden verkregen door meer of minder toevoeging van suikers aan de Champagne. Van helemaal geen (Brut Nature, of heel droog) tot redelijk veel (Demi-sec, vrij zoet). Tot slot heb je een verwijzing naar de wijngaard, deze kan uitstekend zijn gelegen en geklasseerd als Grand of Premier cru, of van iets mindere locaties (geen vermelding). In onze selectie zijn alle druiven meestal enkel afkomstig uit de beste wijngaarden en soms uitsluitend uit de Grand Cru.

Enkele tophuizen in (hun) stijl...

Als je het piepkleine dorpje Cramant, bij Epernay, binnenrijdt dan ben je aangekomen in het “Walhalla” van de Chardonnay in de Champagne. Hier is alles 100% Grand Cru en hebben alle goede huizen wijngaarden. Daarnaast maken enkele kleine domeinen hier de meest verfijnde Champagnes. Wij importeren sinds meer dan 25 jaar Lilbert et Fils, een kleine producent die door de meeste journalisten als “de referentie” in Blanc de Blancs wordt beschouwd. Een uiterst elegante en frisse Champagne die heerlijk smaakt als aperitief en oesters.

Lilbert & Fils

Een heel geliefde Champagne bij het kennerspubliek is Bollinger in Aÿ.  Bollinger heeft een unieke krachtige stijl, gedomineerd door Pinot Noir en met een deel vatrijping. Bollinger is het meest prestigieuze “Groot” huis, heeft de oudste wijngaard in Frankrijk en prijkt op de kaart van alle sterrenzaken in de wereld. Champagne Bollinger kies je ook als begeleider van je maaltijd. Heerlijk bij zeevruchten, en als je echt decadent wil doen, dan serveer je hem met een dessert met fris rood fruit… Bollinger heeft net een nieuwe Rosé op de markt, een vintage van 2006, verpakt in een oogverblindende metalen verpakking… fantastisch om als cadeau te geven of te krijgen… .

Niet ver van Bollinger, ook in Aÿ vind je Champagne Deutz een andere parel op de kroon van de Champagnehuizen, .  Deutz behoort tot dezelfde groep als Roederer en net als bij Bollinger is 80% van de druiven afkomstig van Grand en Premier Cru wijngaarden, maar hier vind je de traditionele blend van 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir en 1/3 Pinot Meunier. Iets minder krachtig en met meer elegantie dan zijn overbuur. Ideale “All-Rounder “ aan een schappelijke prijs. Schenken als aperitief en bij oesters.

Een ander Tophuis dat we kunnen aanprijzen voor hun heel pure en elegante stijl is Gosset. Dit is het oudste huis in Champagne ( opgericht in 1584) met een uitgesproken eigen stijl. Altijd heel fris en fijn, verkregen door een groot aandeel Chardonnay . De gewone cuvée is een ideaal aperitief. De ware kracht van het huis zit in de Speciale cuvées: de Grande Réserve is samengesteld door langer gerijpte champagnes, de Grand Blanc de Blancs is een loepzuivere droge Chardonnay en de Grand Rosé is een perfecte begeleider van Foie Gras en fijne patisserie.

Tot slot nog onze “Hartendief “:  Jacquesson.

Bij Jacquesson is alles buitengewoon. In tegenstelling tot alle huizen die steeds meer willen produceren, heeft Jacquesson zijn productie in de laatste 30 jaar gehalveerd. Er worden nu nog slechts 260.000 flessen per jaar geproduceerd en ook hier enkel afkomstig van Grand en Premier cru wijngaarden. (Ter vergelijking Moët & Chandon brengt jaarlijks bijna 27 miljoen flessen op de markt !). De meeste van de Champagnes gemaakt door Jacquesson worden verkocht onder de naam “Les Cuvée 700” . Elk jaar komt er een aangepaste assemblage op de markt, met telkens een ander nummer : 738,739 en dit jaar 740. In tegenstelling tot de andere huizen, die steeds een identieke champagne op de markt zetten, heb je dus hier elk jaar een verschillende assemblage.

Deze assemblage wordt aangepast in functie van de kwaliteit van de druiven. Is dit jaar de Chardonnay van betere kwaliteit dan de Pinot Noir, dan wordt er meer Chardonnay gebruikt. Dit klinkt logisch, maar wordt enkel door Jacquesson toegepast… Een ander onderscheid is de leeftijd van de Champagnes, geen enkele fles Jacquesson rijpt korter dan 5 jaar. Deze cuvée 740 heeft als basis de oogst van 2012, en dat proef je… een vollere rijkere smaak en een heel lange afdronk! Net als bij Bollinger worden ook een groot deel van de jonge wijnen verouderd op grote fusten, alvorens verder te rijpen in de fles. Tevens wordt er bij deze Champagne bijna geen suiker toegevoegd, en dat resulteert in een ongelooflijk pure en zuivere smaak. Dit huis is het best bewaarde geheim voor de champagneliefhebber, maar wees snel, want ook de internationale vakpers heeft de laatste jaren dit huis met enkel superlatieven bejubeld, wat ze steeds zeldzamer maakt.
Ambrosius is dan ook bijzonder trots dat we dit huis sinds 15 jaar in exclusiviteit voor de regio importeren !

Patrick Weerbrouck

Alle info en prijzen : Ambrosius.be  en nu ook
on-line te koop via www.ambrosiusshop.be !

Ambrosius | Zeelaan 228 | 8670 Koksijde | T + 32 (0)58 52 17 53 | www.ambrosius.be

Comments are closed.